Testissä Beta-alaniini

Lisäravinteiden testaus on musta ollut aina jotenkin tosi mielenkiintoista. Jotain jännää siinä on aina, kun laittaa jotakin uutta ainetta kehoonsa, ja katsoo miten se vaikuttaa. Koska tätä ei todellakaan kannata tehdä millään random aineilla, oon tehnyt sitä lähinnä lisäravinteiden ja ruokien kautta. Lisäravinteet on siinä mielessä mukava keino, että niistä usein tietää mitä etsiä, ja mitä pitäisi käydä.

Uusinpana oon nyt testaillu tuollaista lisäravinnetta kuin beta-alaniini. Toi linkin takainen artikkeli toi mun inspiraationa tähän testiin, ja kertoo tarkemmin miksi tätä ainetta oon ylipäätänsä testannut. Parhaiten beta-alaniini toimii siis urheilun aikana, ja erityisesti se hidastaa rasituksen syntyä. Tota ottamalla pitäisi siis pystyä juoksemaan pidempiä lenkkejä, tekemään pidempiä sarjoja salilla, ja vaikka uimaan pidempiä matkoja. Omat testit pohjautui lähinnä tuohon juoksun puoleen, joka on taas valitettavasti jäämässä vähemmälle kun tuo saakutin lumi on taas peittänyt maat.

Tää on varmaan ensimmäisia kertoja, kun oon koklannut tätä vaikutusta melko tieteellisesti. Mittasin nimittäin lähtötason ja uuden tason noin 1,5 kuukauden kulutta, ja vertasin sitten tuloksia. On tietenkin erittäin todennäköistä, että osa selitys tähän tulokseen on ton harjoittelun aikana tapahtuva luontainen kehitys, mutta mielenkiintoisia tuloksia tuli silti.

Tulokset Beta-alaniinin käytöstä 1,5 kuukauden ajalta

Testini oli siis sellainen, että juoksin 30 minuuttia samanlaista, melko tasaista reittiä alussa ja lopussa. Tavoite oli juosta niin pitkä matka kuin vain pystyi, ja katsoa kuinka kauas pystyi juoksemaan. Harjoittelu tän ajan aikana ei ollut vaan tuota reittiä juoksemista, vaan sellasta perus monipuolista lenkkeilyä ympäriinsä. En siis mitenkään ollut treenannut erityisesti ton matkan vetämistä, joten sen ei pitäisi vaikuttaa tuloksiin.

Tällänen oli sitten mun kehitys:

Alussa maksimimatka oli 5,3 kilometriä.

Lopussa se oli 7,5 kilometriä.

Tosi iso kehitys siis! Paljonko tuossa oli normaalia kehitystä, ja paljonko beta-alaniini vaikutti asiaan on valitettavasti mahdotonta sanoa. Se pitäisi melkein testata jollakin projuoksijalla, joka olisi jo saavuttanut maksimikehityksensä. En oo mitenkään sillä tasolla, joten tää testi oli siinä mielessä huono. Se oli kuitenkin paras mihin itse pystyin, ja voin kertoa että en oo ikinä kehittynyt noin hyvin kuin nyt kehityin.

juoksija
Ajatuksissani näytän tältä kun juoksen, mutta oikeeasti oon ihan punanen ja hikinen!

Itse ainakin oon tosi tyytyväinen tähän tulokseen, ja musta se osoittaa että beta-alaniini oikeasti toimii. Tämän takia jatkankin sen käyttöä kun taas kunnon juoksukausi alkaa keväällä. Ei viitti sitä vetää koko talvea, kun tulee taas lenkkeiltyä ja juostua niin paljon vähemmän. Aloitan sen tankkauksen sitten varmaan joskus helmikuun paikkeilla, kun sit varmaan jo maaliskuun puolella voi aloitella tuota juoksua.

Tota pitää siis vetää joku 4 – 6 viikkoa, ennen kuin se alkaa kunnolla vaikuttaa. Ite olin aloittanut sen käytön noin 2 viikkoa ennen testijaksoa, jotta saisin sen varmistettua että se oikeasti vaikuttaisi tuossa loppukokeessa. Tämän takia sitä kannattaakin aloittaa syömään jo melko ajoissa, ennen kuin on mitään isoa kisaa tai muuta. Ja kyllä, tämä on ihan sallittu lisäravinne, ei mikään dopinkiaine!

Tämmönen testi tällä kertaa. Mitäköhän sitä testaisi seuraavaksi. Nykyään vedän siis päivittäin d-vitamiinia, omega-3:sia ja magnesiumia. Kreatiinia oon kokeillut (en tykännyt siitä nesteen kertymisestä) ja tätä beta-alaniinia jatka sitten keväällä. Täytyy pohtia tätä hieman, ja laittakaa vaan ehdotuksia jos tulee mieleen. Jos vaikka teillä on joku toiminut tosi hyvin, niin laita kommenttia alas.

Muuten sitten ensi kertaan, Tschüs!

Leave a Reply